Anestéziológia a intenzívna medicína 2/2018
Výživa kriticky chorého pacienta
MUDr. Juraj Krivuš, doc. MUDr. Ivana Dedinská, PhD., MUDr. Stanislava Mikulová, PhD., prof. MUDr. Marián Mokáň, DrSc., FRCP Edin.
Malnutrícia pred hospitalizáciou alebo malnutrícia vzniknutá počas hospitalizácie je významný faktor, zhoršujúci morbiditu a mortalitu pacientov. Metabolizmus kriticky chorého pacienta je významne zmenený od metabolizmu zdravého pacienta a rešpektovanie patofyziologických dejov organizmu pri akútnom poškodení (sepsa, trauma, popálenina) je nevyhnutnou súčasťou algoritmu nielen samotnej liečby, ale aj nutričnej podpory kriticky chorého. Rôznorodosť pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti umožňuje v odporúčaniach odborných spoločností stanoviť len určité mantinely postupov s dôrazom na individuálnu starostlivosť vo výžive kriticky chorých. Podmienkou úspešnej nutričnej starostlivosti je úvodné zhodnotenie nutričného stavu a rizika vzniku malnutrície, včasná enterálna výživa a zníženie vzniknutého energetického deficitu počas rekonvalescencie pacienta.
Kľúčové slová: kriticky chorý pacient, energia, výživa, bielkovina
Nutrition of critically ill patient
Malnutrition prior to hospitalization or malnutrition occurring during hospitalization is a significant factor in aggravating patient morbidity and mortality. The metabolism of a critically ill patient is significantly altered from the metabolism of a healthy individual and the pathophysiology of the organism in acute damage (sepsis, trauma, burns) is a necessary part of the algorithm not only for the treatment itself but also for the nutritional support of the critically ill. The heterogenity of patients in intensive care units allows the recommendation of specialist companies to determine only certain mannitins with an emphasis on individual care in critical nutrition. The condition of successful nutritional care is the initial assessment of the nutritional status and the risk of malnutrition, early enteral nutrition and the reduction of the resulting energy loss during the patient‘s convalescence.
Keywords: critical ill patient, energy, nutrition, protein