Vplyv vybraných polyfenolov na diabetes mellitus 2. typu // SOLEN

Via practica 1/2025

Vplyv vybraných polyfenolov na diabetes mellitus 2. typu

MUDr. Ľubomír Horák, RNDr. Anna Šarocká, PhD.

Diabetes mellitus 2. typu (DM2T) predstavuje rastúci problém verejného zdravia, ktorý je spojený so zvýšenou morbiditou a mortalitou. Celosvetová prevalencia tohto ochorenia sa zvyšuje. Polyfenoly sú veľkou a heterogénnou skupinou fytochemikálií v čerstvom ovocí, zelenine a výrobkoch z nich. Obmedzený počet štúdií na ľuďoch odhalil, že polyfenoly môžu znížiť hyperglykémiu a zlepšiť akútnu sekréciu inzulínu a citlivosť na inzulín. Možné mechanizmy zahŕňajú zníženú črevnú absorpciu glukózy, inhibíciu trávenia sacharidov, stimuláciu sekrécie inzulínu, moduláciu uvoľňovania glukózy z pečene, aktiváciu inzulínových receptorov a absorpciu glukózy v tkanivách citlivých na inzulín, moduláciu intracelulárnych signálnych dráh a génovej expresie. Rastúce dôkazy naznačujú, že rôzne diétne polyfenoly môžu ovplyvniť koncentrácie glukózy v krvi na rôznych úrovniach a môžu tiež pomôcť kontrolovať a predchádzať diabetickým komplikáciám. Na určenie vplyvu potravín bohatých na polyfenoly, ich efektívnej dávky a mechanizmov v liečbe DM2T sú však potrebné ďalšie klinické štúdie.

Kľúčové slová: diabetes mellitus 2. typu, polyfenoly, antidiabetické agenty

Celý článok je dostupný len pre predplatiteľov časopisu Via practica. Objednať časopis

Impact of selected polyphenols on type 2 diabetes mellitus

Type 2 diabetes mellitus (T2DM) is a growing public health problem associated with increased morbidity and mortality. The worldwide prevalence of this disease is increasing. Polyphenols are a large and heterogeneous group of phytochemicals in fresh fruits, vegetables and their products. A limited number of human studies have revealed that polyphenols can reduce hyperglycemia and improve acute insulin secretion and insulin sensitivity. Possible mechanisms include reduced intestinal glucose absorption, inhibition of carbohydrate digestion, stimulation of insulin secretion, modulation of hepatic glucose release, activation of insulin receptors and glucose uptake in insulin-sensitive tissues, modulation of intracellular signaling pathways and gene expression. Growing evidence suggests that different dietary polyphenols can affect blood glucose concentrations at different levels and may also help control and prevent diabetic complications. However, further clinical studies are needed to determine the impact of polyphenol-rich foods, their effective dose and mechanisms in the treatment of T2DM.

Keywords: type 2 diabetes mellitus, polyphenols, antidiabetic agents