Pediatria pre prax 3/2007
INTOLERANCIA LAKTÓZY NIE JE ALERGIA
Intolerancia laktózy ako aj alergia na bielkovinu kravského mlieka patria do skupiny tzv. nežiaducich potravinových reakcií. Nežiaduce potravinové reakcie môžu byť toxické a netoxické. Toxické reakcie vyvolávajú toxíny baktérií (stafylokokový, salmonelový enterotoxín), vysoký obsah biogénnych amínov alebo otrava ťažkými kovmi (olovo, ortuť). Netoxické reakcie spôsobujú imunitné a neimunitné mechanizmy. Príkladom imunitnej reakcie na mlieko je práve alergia. Naopak, intolerancia laktózy je enzymatická porucha, ktorá nevzniká následkom imunologických reakcií. V obidvoch prípadoch je potrebná eliminačná diéta. U intolerancie laktózy je povolená konzumácia mlieka a mliečnych produktov so zníženým obsahom laktózy podľa individuálnej tolerancie, naopak u alergie na bielkovinu kravského mlieka je konzumácia akýchkoľvek výrobkov obsahujúcich mliečnu bielkovinu zakázaná.
Kľúčové slová: intolerancia laktózy, alergia na bielkovinu kravského mlieka, laktóza, laktóza.
LACTOSE INTOLERANCE IS NOT DUE TO ALLERGY
Food intolerance may be caused by toxic or non-toxic. Toxic reactions may develop due to bacterial infections (staphylococci, salmonella), increased content of biogenic amines or to intoxication by heavy metals. Non-toxic food intolerance reactions may be mediated by immune or non-immune mechanisms. The first of them is exemplified by allergy to cow-milk proteins, while lactose intolerance, an enzymatic defect, develops due to non-immune mechanisms.
Keywords: lactose intolerance, allergy to cow-milk proteins, lactose, lactase.